De foarte multe ori, birocratia din Romania ne aduce la capatul nervilor : fie ca este vorba de acte inutile sau de acte ce se obtin destul de greu, este o adevarata provocare sa facem rost de tot ceea ce ne trebuie in timp util. Pornind de la ideea ca toate institutiile statului au program de lucru limitat si trebuie sa ne incadram in programul
acestora, este deosebit de dificil sa ajungem in toate locurile in care avem nevoie in cel mai scurt timp sau in timpul necesar noua.
De aceea, la cumpararea sau vanzarea unei proprietati imobiliare, ajungem sa ne gandim ca nu vom reusi niciodata sa punem la punct toata documentatia necesara, deoarece nimeni nu explica in mod detaliat de ce este nevoie de toate acele documente sau cum putem sa facem rost de ele in timp util.
Pentru a lamuri toate aceste probleme si pentru a ne ajuta sa rezolvam toate problemele legale, agentiile imobiliare ne pun acum la dispozitie posibilitatea de a ne ajuta cu diverse aspecte ale documentatiei, de la consultanta generala si pana la consultanta pe probleme specifice care ne pun in dificultate si care ne irosesc timpul.
In cazul imobilelor noi si nu numai, se cer din ce in ce mai multe acte in cadrul evaluarilor facute pentru vanzarea acestora sau pentru inchirierea lor, printre care numeroase acte ce tin de specificatiile de siguranta ale imobilelor, dar si de alte astfel de specificatii. De exemplu, in cazul cladirilor mai vechi, dar nu numai, se cer numeroase acte care sa ateste gradul lor de siguranta in cazul producerii unui seism. Clasificarea cladirilor in functie de cat sunt acestea de sigure a devenit deci din ce in ce mai necesara si se intelege de ce in prezent aceste tipuri de certificate sunt mereu cerute proprietarilor acestor imobile. Un alt tip de astfel de certificat este acum certificatul energetic, care este obligatoriu in cazul oricarei cladiri evaluate.
De ce am putea insa nevoie de un certificat energetic? Certificatul energetic este necesar pentru vanzarea, inchirierea si construirea urmatoarelor tipuri de cladiri:
Apartamente si Case folosite ca locuinte familiale, Blocuri de locuinte, Birouri, Spatii comerciale, Hoteluri, Restaurante, Cladiri administrative si alte Cladiri consumatoare de energie.
Pentru a va putea da seama de ce aveti nevoie de un certificat energetic, trebuie mai intai explicat rolul unui astfel de certificat:
• Certificatul de performanta energetica al unei cladiri este un document tehnic care are caracter informativ si atesta performanta energetica al unui imobil.
• Elaborarea certificatelor energetice in cazul incheierii contractelor de vanzare-cumparare sau de inchiriere a imobilelor, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2011.
• Obligativitatea obtinerii certificatului de performanta energetica al unei cladiri este prevazuta de Legea nr. 372 din 13 decembrie 2005, privind performanta energetica a cladirilor si Ordinul nr. 1459 din 1 octombrie 2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind performanta energetica a cladirilor, emis de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor.
• Certificatul de performanta energetica a imobilului este valabil 10 ani de la data emiterii.